Дата и час: 07 Май 2021, 09:37
Font Size
   

Частичен мод на ОТ “ Тонакс 10-02М

Озвучителни тела със затворен обем, с фазоинвертор, с пасивна мембрана и бандпас

Частичен мод на ОТ “ Тонакс 10-02М

Мнениеот stoev » 09 Дек 2012, 08:31

По принцип не се занимавам с такъв клас ОТ .Но един познат ми се оплака че си е закупил Тонакс 10-02М и “нямали бас” .Тъй като причините да “няма бас” може да са много първо го попитах за източника ,ампа и разположението на ОТ в стаята .Погледнах в сайта на производителя ,там имаше само модела “10-01” http://vissokogovoriteli.bg/products/Tonax-10-01.htm на който му посочват нелоши данни .

Помолих да ми донесат едното ОТ ,оказа се че “10-02М” се различава от “10-01” само по модела на басовия драйвер .При прослушване на ОТ честно казано бях изненадан колко “постно” звучеше ,а не е като да не съм чувал какви ли не ОТ ;-) .Това че нямаше нисък бас – както и да е ,но нямаше и ударен бас …..Освен това се оказа че кутията “издиша” поради липса на каквото и да е уплътнение под басовия и сч драйвери .Разбира се сложих уплътнение но кой знае каква промяна в звука не настъпи .Липсата на вата ,изработката на филтрите и кутията няма да ги коментирам ,както се казва "не стреляйте по пианиста - той толкова може" .........

Измерването показа че АЧХ започва да спада още под 100 хц / на 70 хц e на -5 дб / на 50 хц е на -9дб / на 40 хц е на -19 дб / . При положение че става въпрос за почти 70 литра кутия с 12 инчов драйвер ,вярно че е затворен обем но резултатите хич не са впечатляващи ,чувал съм далеч по-малогабаритни ОТ с 8 инчови драйвери при които спада в АЧХ започва под 50 хц .

Замерих параметрите на басовия драйвер - Fs 28хц / Qts 0,39 / Vas 193 литра / , различаваха се доста от фабричните http://vissokogovoriteli.bg/products/VKN-12214_314.htm Направих симулация с реалните параметри ,АЧХ не се различаваше много от реално измерената , например изчислената Fc беше 54,8 хц а измерената 55 хц .Симулирах дали при добавянето на ФИ няма да има подобрение ,оказа се че обема на благоевградските кутии е малък . Видях че оптимума за постигане на максимално нисък бас отива към BR около 120-150 литра ,при което може да се постигне -3 дб на 30 хц . Обаче варианта за изработване на нова кутия ,още повече с такива литри ,не беше счетен за целесъобразен .

Започнах да се оглеждам за нови 12 инчови драйвери ,които да паснат на благоевградските кутии .По принцип ако се разполага с избор от 30-40 модела ,може и да се подбере подходящ .Но на практика се оказа че в ниския ценови клас има само два модела , STX 12.2.150.8 и Visaton W300 .В по-високите ценови класове има подходящи но пък да се слагат басови драйвери за 400-600 лв в комбинация с вч-сч говорители които накуп струват 30-40 лв и свирят като за цената си ;-) , не е оправдано .След малко сметки и умуване , бяха поръчани STX .Според симулациите ,без промяна на кутиите ,в затворен обем , би трябвало да са по-добри отколкото ВКН-а (в затворен обем или BR) в наличните кутии .

При получаването на STX-а първата ми работа беше да ги измеря ,показаха Fs 36 хц / Qts 0,9 / Vas 143 литра . Разликата с фабричните им параметри http://megavoice.bg/?pid=57&product=1299 е обяснима предвид на това че нямах време да ги разработя достатъчно ,освен това ги мерих при ниска температура . Тук трябва да вметна че измерванията трябва да се правят при поне 18 градуса температура .При по-ниска гофрите на някои модели драйвери се втвърдяват и например ми се е случвало говорител измерен на 12 градуса да покаже Fs 80 хц а измерен на 20 градуса да покаже 45 хц . Приложих на STX-а ускорено разработване ,повторих измерванията при нормална температура и този път те се различаваха в рамките на под 10% от фабричните . След това монтирах говорителите в кутиите ,дори на първо прослушване определено имаше доста повече бас .Направих измервания да проверя дали ушите не ме лъжат ;-) АЧХ показа гърбица от 2-3 дб за обхвата 50-75 хц която обаче при необходимост може да бъде коригирана с добавяне на вата .Като цяло печалбата от използването на STX-а е около 5-6 дб спрямо ВКН-а (за обхвата над 45 хц ) , под 40 хц няма подобрение но пък там стаята може помогне малко ;-) .На някого може да му се види малко но както се казва "за тези пари-толкова" ,аз лично съм доволен от резултата .

p.s.От прегледа на наличните благоевградски 12-ки в сайта на завода ,видях че има два модела които поне по заводски параметри щяха да са подходящи .Става въпрос за ВКН 12312 и ВКН 12313 .По принцип за този затворен обем е необходим драйвер с ниска Fs (поне 30 хц) и висок Qts (над 0,7 ) .Проблема е че не се знае реалните им параметри на двата модела какви са .........А с STX само че 10-ка наскоро възстановявах стари полски ОТ и знам че общо взето си отговарят на посочените параметри .В интерес на истината STX не са като старите полски говорители Tonsil , ако имах подръка две 12-ки от старите полски ОТ "Alton" щях да съм много по-доволен от крайния резултат .

Снимка отвътре на Тонакс-а
http://stoevdiy.snimka.bg/hobby/ot-i-dr ... 996783.big
от една страна хубаво че закрепват бобините с пластмасови болтове ,преди години ползваха стоманени :shock1: ,от друга - филтъра си плаче за оптимизиране .На снимката не се виждат ясно кабелите но те представляват един двужилен многожичен кабел 2 х 0,15 квадрата за "+" и същия двужилен за "-" .Защо са ползвали двужилни вместо едножилни кабели не ми е ясно но определено трябва да се сменят .
stoev
 
Мнения: 37
Регистриран на: 27 Яну 2010, 08:43

Назад към Стандартни озвучителни тела

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Кой е на линия

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Юли 2020, 12:07 е имало общо 153 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

::