Дата и час: 07 Май 2021, 09:36
Font Size
   

ОТ с ВКН1133

Озвучителни тела със затворен обем, с фазоинвертор, с пасивна мембрана и бандпас

ОТ с ВКН1133

Мнениеот stoev » 19 Окт 2011, 14:08

Преди време понаправих доста ОТ с благоевградски говорители , по книгата " Конструиране на озвучителни тела " на Попянев ,после закономерно интереса ми се прехвърли на високоговорители от други производители .Последните години чат-пат ремонтирам някой благоевградски говорител или си асемблирам някой говорител с използване на шаси (и други части) от този вид говорители.
Наскоро ме помолиха да проектирам ОТ с ВКН1133 .Това включва и измерване на говорителя защото инфото от сайта на завода не е пълно ,а и по принцип трябва да се мери винаги .За среди и високи са избрани ВКС138Б8 /ВВ108-10Б ,избора не е мой .Филтрите са закупени готови заедно с говорителите .Не мога да променя избора на сч/вч говорители ,ще преценя в последствие дали ще се наложи промяна по филтрите или ще се ползват така .
Тук трябва да уточня нещо .Когато проектирам и изработвам ОТ за някого ,на първо място се съобразявам с неговите индивидуални изисквания (външен вид ,размери и други),после се съобразявам с помещението в което ще се ползват а и с останалите компоненти на аудио системата.Аз имам мои възгледи за това как трябва да изглежда и да звучи едно ОТ ,излагам ги пред съответния човек но без да му ги натрапвам ;-) ,в крайна сметка избора е негов.

Говорителите ВКН 1133 бяха разработени ,монтирани в доста голям затворен обем свириха достатъчно време .При това се видя един дребен дефект и на двата - недобре залепена капачка .Даже се появиха радиални прашни следи по мембраната точно срещу всяко отворче По принцип това е лесно отстраним дефект ,може да се свали цялата капачка и наново да се залепи ,може и да се подлепи на място .
Измерванията показаха Fs - 33 хц за единия говорител и 35 хц за другия .В сайта е посочено 30 хц ,нормално е за говорители от този ценови клас и при визатоните (и при други) има разминавания . Qts - 0,42 / Vas - 98 литра (усреднено за двата говорителя) Поради малкия бюджет се спрях на BR оформление ,сметките ми показаха към 68 литра обем с Fb-35 хц .По-големи обеми ,по-ниски настойки на Fb не се оказаха удачни ,eдна от причините беше високия груп-дилей .Спрях се на вариант високо тясно ОТ с цел да се ползва като флорстенд .Вътрешни размери на кутията избрах 30х30х80 см .Вата ще преценя в последствие колко да сложа mредполагам няма да е повече от 3-4 см дебелина (без да е сплескана).Не ми се искаше някой дърводелец-мебелист да направи кутиите като шкафче ,тоест неуплътнени ,неукрепени и т.н. За това се хванах да направя кутии от голо ПДЧ ,така ще съм сигурен в крайния резултат .До няколко дни ще са готови и ще мога да направя измервания и прослушвания .
Имам подръка полски говорители GDN25/40/1 , хубави но с течение на времето гофрите им се скапват .Сменил съм ги и съм ги измерил .Понеже са същия размер като благоевградските и са долу-горе един клас ,ще ми е интересно да ги сравня


Последователност на сглобяване на кутиите .Първо се сглобяват страничните ,горната и долната страна .Добавя се предния панел .След това всички вътрешни ръбове се намазват с лепило с цел уплътняване .Слагат се вътрешни ребра .Две ребра се залепват хоризонтално на страничните стени .Монтира се задния панел .Върху ребрата на страничните стени се залепват напречно две други ,едното укрепва средата на страничните стени ,другото укрепва задния панел .
http://stoevdiy.snimka.bg/hobby/ot-i-dr ... 357864.big
Eдно такова оребряване има приблзително на височината между басовия говорител и ФИ ,второ такова има между басовия и сч говорител .За ребра се използват изрезки останали от разкрояването на материала
Китосани и долу-горе шлайфани ОТ ,финиша ще се прави в последствие
http://stoevdiy.snimka.bg/hobby/ot-i-dr ... 357865.big
в този макар и недовършен вид може да се прослушват и мерят .

Симулациите ми показваха за 68 литра обем и Fb=35 хц ,дължина на ФИ 8,5 см при диаметър 7,5 см .Измерванията на ИЧХ показаха че симулациите се покриват с реалноста .Вата има повече на дъното на ОТ - 4-5 см ,по-малко на задната стена 2-3 см .
Симулациите показаха -3 дб на 40 хц ,реално е малко повече ,среден SPL за обхвата 50-100 хц е 90 дв/W/1м ,съвсем приличен резултат .Гърбица на симулациите няма ,няма и реално , при говорител с Qts=0.42 / Vas=98 сложен в 68 литра няма и как да се получи .Не е и необходим какъвто и да е програмен продукт за да се сметне Q на системата и да се види дали надхвърля 0,7.
С помоща на подходящо разположение и особеностите на помещението се получава съвсем приличен бас-фундамент като от такъв размер драйвер .
_________________
stoev
 
Мнения: 37
Регистриран на: 27 Яну 2010, 08:43

Re: ОТ с ВКН1133

Мнениеот stoev » 20 Окт 2011, 08:23

Както писах по-горе ,филтрите са закупени комплект с говорителите .Препоръчани са от продавача като подходящи за тези говорители .На практика са подходящи единствено да не допускат ниски честоти към сч говорител и съответно ниски и средни честоти към вч говорител.
Схемата на филтъра
http://stoevdiy.snimka.bg/hobby/ot-i-dr ... 373254.big
Още от пръв поглед се вижда къде са проблемите .Вч звено на филтъра е предвидено за 16 ома говорител а закупения е 8 ома .Сч звено всъщност е вч такова ,ограничава сч говорител само отдолу .Басовия говорител е пуснат без филтър .В този си вид филтъра не може да осигури качествено звучене .Хубавото е че някои елементи на филтъра могат да се ползват при изработването на нов по-подходящ .
Тук трябва да вметна че сч и вч говорители от тези модели с затворено шаси ,на мен лично не ми звучат добре ,отстъпват на аналозите си с отворено шаси .Основната причина е липсващото демпване в пространството между мембраната и затвореното шаси .Може и да се отворят и моднат но при цената им май е по-добре да се изберат направо по-подходящи .Измерване например на ВК138-А4 с отворено шаси показва Fs-100 хц и плавно нарастване на импеданса ,на 10 кхц е 5 ома ,можем да избираме спокойно подходяща честота на срез съобразена с другите говорители .При варианта на ВК138-А4 със затворено шаси Fs=380 хц ,след това на 500 хц имаме втори по-малък импедансен пик ,след това ИЧХ нараства по-стръмно ,това ограничава доста избора ни на честоти на срез.Моето мнение е че е по-удачно да се ползват сч/вч говорители от този тип ,с отворено шаси ,обособени в подходящи за тях малки обеми ,добре демпвани .Или като компромис да се ползва сч с отворено шаси а вч с затворено.
От гледна точка на казаното от мен дотук ,сч звено на филтъра не е удачно .Qфактора му е много нисък ,имаме много плавен спад от 680 хц надолу .Според мен при този тип говорител би трябвало да се избере или по-стръмен филтър или плавен но с по-висока честота на срез .
Вч звено на филтъра трябва да се преизчисли наново съобразно с 8 омовия говорител ВВ108 .Тук сме улеснени от сравнително плавно нарастващата ИЧХ .На 4 кхц имаме 8,5 ома импеданс ,на 5 кхц – 8,75 ома ,на 6,3 кхц – 9 ома , на 8кхц-9,5 ома .
Басовия говорител трудно би покрил честоти от 800-1000 хц и нагоре ,но при вече избрания сч говорител ще трябва да се “потруди”.Все пак би трябвало да му се сложи поне филтър 1-ви ред ,от гледна точка по-прилична ИЧХ на ОТ.
Тъй като не става въпрос за някакъв ултимативен проект ,има простор за творчество при избора на честоти на срез с наличните говорители
stoev
 
Мнения: 37
Регистриран на: 27 Яну 2010, 08:43


Назад към Стандартни озвучителни тела

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Кой е на линия

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Юли 2020, 12:07 е имало общо 153 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

::