Дата и час: 12 Дек 2019, 23:56
Font Size
   

Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот Петър » 16 Яну 2013, 21:46

Е добре де, казах ли ти да не четеш темата! :lol: :lol: Така, майтапа настрана, тази тема ще ми служи като събирателен пункт за различни аудио впечатления, които рязко се открояват от това, което обикновено му се случва да чуе човек в нормалния живот. Съответно ще бъдат адресирани и различните аспекти, от конструкторска гледна точка, анализирайки безпомощността и причините за тази безпомощност при пресъздаването на тези звуци от акустичните ни системи вкъщи, като въпросите, които ще бъдат зададени, ще послужат за намирането на практически аудио метод, който ще удовлетвори част от звуковите изисквания, необходими за покриването на тези аспекти.

Така, първият въпрос, който ще си самозадам, и който се надявам да попадне след време в графата "answered" е как по дяволите да се възпроизведе достатъчно реалистично следното нещо. Какво е това нещо? Накратко – случи се така, че през Декември миналата година се оказах на един метър от едно огромно, добре отгледано 320 килограмово прасе :o :lol: Смешно или не, фактите са си факти. Какво обаче е важното в случая? Точно така, звукът, който се чува, когато това прасе почне да грухти! Мамка му, това трябва да бъде чуто за да бъде оценено като въздействие! Тук изобщо не става дума за музика или някаква връзка на звука с музиката. Разглеждам звука като самосъдържаща се единица. Та... грухтенето на огромното прасе ме накара да осъзная колко смешно и невъздействащо ми звучи системата към този момент. Не бързай да се смееш – твоята също, при това умножено по произволно число! :lol: :lol: Сега идва ред на въпросите. Кое е това нещо, което се съдържа в звука на грухтенето на 320-килограмово прасе, което моята система го няма? Повърхностно и незадълбочено погледнато, простият отговор е, че имаме налице чудовищно огромна енергия, съсредоточена в малка площ (устата на прасето). Ето точно това говорителите не го могат! Какво образува звукът даден говорител? Ами просто една мембрана се движи напред-назад и разколебава въздухът. Така, какво обаче се случва, когато искаме да излъчим голямо количество енергия с тази мембрана? Нормално - увеличаваме площта й, или увеличаваме броя на говорителите. Да, енергията наистина се увеличава, но уловката е, че съотношението площ/енергия също расте! Какъв е случаят с прасето? Имаме огромно туловище (обем, площ), което изтласква въздух към изхода на излъчвателя (устата на добичето), вследствие на което се получава масивна звукова струя, в буквален смисъл. Тоест за да може една система да пресъздаде долу горе този звуков импакт на грухтенето по долу горе реалистичен начин, тя трябва да може да отдаде огромна енергия от МАЛКА излъчваща площ. Това вече е мега сериозен проблем!! Толкова мега сериозен, че всичко, с което съм се занимавал досега, ми изглежда като безделна игра с камиончета в пясъчника да го е*а! Слагам си римайндър от тук нататък да отделям по поне 4-5 часа всеки ден, докато намеря решение КАК това може да се постигне на практика, без да се развалят останалите неща обаче!
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот Радостин Атанасов » 17 Яну 2013, 02:55

Елементаро, Уотсън ( може и Харауотсън), с голяма амплитуда и скорост, т.е. нужно е да имаш ултралека и здрава трептяща система, която да може да прави наистина зверски амплитуди, при това с голяма скорост. НО емалко трудно, да знайш, вървиш по моя път :cool:
Great Sound
0899 867 140 ; 0879 857 140
http://greatsound.snimka.bg/
Радостин Атанасов
Audiomaster
 
Мнения: 515
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:25
Местоположение: Бургас

Re: Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот Петър » 17 Яну 2013, 19:15

Да е елементарно, да е елементарно - колко да е елементарно :lol: :lol:
Хехе, как "не" се бях сетил за тоя вариант (емотиконка, която се пляска по челото :D )Общо взето тук имаме налице няколко фундаментални проблема. Първо, която и да е малка мембрана, независимо при какви амплитуди работи, не може да присъедини голямо количество въздух към площта си (опсвен ако не се сложи огромен рупор отпред, но целта е да няма рупор и изхода на излъчвателя да е относително малък) и само "върти" въздуха около себе си. Напомпваш усилвателя, увеличава се хода на мембраната, SPL-метъра ти казва че имаш голямо звуково налягане, но ухото ти казва, че нямаш ЕНЕРГИЯ. Второ, при такива дивашки амплитуди на мембранта, ще има един тон изкривявания, а отделно от това големия ток през звуковата бобина ще модулира яко полето на магнитната система на говорителя (отделно от това идва и ограничението, че ен може да се ползва тънка тел и материали, които не понасят много висока температура...). При такива ускорения целия звук отива директно в тоалетната... Трето, за да се получи такъв ход, усилвателя трябва да може да отдаде голям ток (без да криви), тоест това изключва използването на еднотактни лампови усилватели – отново звукът се запътва към тоалетната. Моята цел е точно обратната – да получа голямо количество енергия от малка площ при МИНИМАЛЕН ход на мембраната...
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот Crossblade » 19 Яну 2013, 11:35

Сещам се за няколко системи, които ако изкарват нещо добре, то е точно свинското грухтене :biggrin: Но и с мученето се справят.
Crossblade
 
Мнения: 39
Регистриран на: 20 Дек 2009, 13:12
Местоположение: Варна

Re: Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот dzwer » 25 Яну 2013, 22:40

Замисли се над метода на малките слушалки тип тапички в ушите.
Нещо като бандпас 4-ти или 6-ти ред, на който основния отвор е срещу центъра на говорителя и така насочено излъчва и среди и високи.
Има обаче и модификации в които говорителя не сочи към отвора, а е под ъгъл. Тоя тертип вадят най-плътен бас...
Та идеята ми е да се конструира такова тяло - така да се настрои предната камера, че да иска максимално къса тръба, за да може да се излъчи по-добре средночестотния и високочестотния спектър, ако говорим за еднолентово ОТ.
Другия вариант е да се експериментира с ОТ във вид на тръба, с диаметър еднакъв на външния на говорителя...
Просто лаишки разсъждения, които може да ви помогнат като идеи :)
Nothing moves you like a hydropneumatic Citroen...
dzwer
 
Мнения: 5
Регистриран на: 03 Яну 2013, 16:54
Местоположение: София

Re: Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот entusiast » 26 Яну 2013, 13:01

Бъркате мащаба на звука с мястото от където излиза! :)
Как тигърът издава инфразвук без дори да си отваря устата?
entusiast
 
Мнения: 22
Регистриран на: 10 Яну 2010, 01:50

Re: Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот Петър » 28 Яну 2013, 19:57

Много добра и уместна забележка, благодаря!

Изобщо не се бях и замислял за това. Направих експеримент със себе си и установих, че когато издавам звуци с по-ниска честота, целия ми гръден кош (включително и гърба ми) вибрира. Тоест по-ниските звуци идват от много много много по-голяма площ от тази на устата ми. Логично е и при прасето да е така, но понеже неговото туловище е много по-голямо, съответно и енергията е много повече. Интересното е, че когато за няколко секунди си затворих очите за да чуя по-прецизно кое-как, то грухтенето се чу сякаш идваше убедително от устата на добичето – тоест звукът от тялото му напълно се интегрира с по-високоспектърните звуци идващи от устата му. И оттук идва и интересният извод: ако един широколентов говорител се заобгради с няколко големи говорителя, работещи в ниската среда и високия бас, но всеки от тях с по-ниско ниво, а не един с високо ниво (за да се избегнат горещите акустични зони), то би трябвало да се получи ефекта на огромна енергия от малка площ, като малката площ е широката лента, която придърпва звука, идващ от огромната излъчваща площ около нея.... Хаха, току що преоткрих за 155-ти път принципите на една качествена многолентова система :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Свинското грухтене и аудиото (не чети темата!)

Мнениеот bobves » 06 Апр 2013, 08:02

Ако разгледаме многоканалните системи то влизаме в нов свят на грешки и опити да постигнем баланс ;) нови идеи и последно мое мнение че моно звука е най близко до реалния звук в природата.( Разбира се с най добрия говорител ???????) ;)
bobves
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юни 2011, 09:21


Назад към Кътчето на Хараланов

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron

Кой е на линия

Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Апр 2019, 15:43 е имало общо 99 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

::