Дата и час: 04 Авг 2020, 19:50
Font Size
   

Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот Петър » 13 Апр 2012, 18:06

Толкова години ги гледахме тея говорители в нета, ама все нямаше възможност да ги чуем. Обаче наскоро изпадна едно чифте 8” негови (на Oleg Rullit) широколентови, което е и обект на тази тема. Собственост на Ивчо от Панагюрище, който се жертва финансово, за да разбере как аджеба свирят тея говорители.
Говорителите са направени на база дъртите 8 инчови Телефункени, само че са доста преработени – има нова трептилка, нов гофър, нова звукова бобина и е добавен високочестотен конус от неговата референтна AERO серия – абе изглежда като мераклийски направен говорител, който трябва да предизвика WOW ефект. Като дойде говорителя при мен, нямах търпение да го чуя, но преди да го пусна, го поогледах кое как му е направено, защото всеки знае, че си падам по говорители :) и трябваше първо да го поопипам. Оглеждайки го, веднага забелязах нещо, което едва не доведе до пукането на горната ми устна от смях – на магнитната система имаше залепнала карфица, която е била там още преди боядисването й, но понеже чичо Рулит не я е видял, е боядисал мотора заедно с карфицата на него - мууахахахаха :lol:

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.... РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

Другото, което ми направи впечатление е, че основата на звуковата бобина се подава на цели 5-6мм пред основната мембрана, което води до голямо отдалечаване на високочестония конус от мембраната. Защо го е направил така – само той си знае.

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

Трептилката е хваната посредством твърда механична връзка към тънкото ламаринено шаси, без да са сложени каквито и да е декуплиращи шайби...

Сега идва по интересната част – звукът.
Ох, откъде да почна? Още с първите просвирени акорди забелязах, че говорителя не дава това усещане за живина на звука, без което музиката много трудно може да докосне слушателя. С учудване установих, че най-обикновена бг елипса от преди 30-40 години звучи по-живо и по-естествено. Не се майтапя изобщо. Акустичните инструменти излизат някакси пастелно, като нарисувани с темперни боички, все едно се слуша някакво старо лампово радио, а не че все едно че има реални инструменти, както би трябвало да бъде. Някакси звука не диша, все едно е захлюпен с нещо и не може да потече напред, сякаш си стои вътре в мембраната и прави кръгчета около вч конуса.
В тонално отношение нещата са съвсем средна работа – говорителя не може да пресъздаде тоналното разнообразие на гласовете, което съответно води до едно еднообразие при възпроизвеждане на различните вокални партии – всичко е едно такова сивеещо с много измити цветове. Няма жълто, няма червено, няма синьо, няма зелено – основните звукови цветове, които говорителя може да възпроизведе са с преобладаващо сиви нюанси и постоянно всичко се върти около сивото. Дори не може да се каже, че звукът е черно-бял, защото за да се постигне черно-бял звук, е необходимо говорителя да има добър динамичен контраст, което в случая не е така. Точно това оеднаквяване между слабите и силни звуци (динамичния контраст) прави разликата между черното и бялото да не е голяма, което в крайна сметка стеснява контраста до сиво и неговите нюанси. На който му е трудно да си го представи, да погледне последната картинка от следния линк и ще разбере на секундата: http://www.audiofidelitybg.com/viewtopi ... 1623#p1623

Всичко това ограничава говорителя да възпроизвежда сложна и динамична музика. На такъв тип музика говорителя свири като настъпан охлюв на слънце – не отцепва изобщо и почва да криви свирепо, което междудругото ме учуди страшно много. Дори при много симплистична музика от сорта на контрабас + вокал, когато мембраната почне да прави ход от порядъка на няма и 1мм (!!) вокала почва да модулира и да гъгне (!), а тук говорим за сила на звука под средната. Ами какво става ако говорителя трябва да отсвири комплексна музика с много инструменти и с оргомен динамичен диапазон – как ще изкара бас касата при високи звукови нива? – ами никакъв шанс.... Реших да пусна парчето, с което си изгорих попредната 12-ка миналата година :biggrin: , обаче без да усилвам. Леле, като влязат 20 инструмента накуп, говорителчето тотално се обърква и замазва всички в една обща звукова каша (както викаше Иво Рачев едно време – "не може да вземе решение" :) ) – явно има големи интермодулационни изкривявания.

Не знам как става тази работа, но според мен се иска талант да успееш да накараш 8” говорител с вч конус да има по-глух звук от бг елипса без вч конус! Обертновете във вч спектъра плуват в мъгла и звукът излиза полу запушено, все едно не може да намери пътя през мъглата, лутайки се някъде из храсталаците! Колкото повече инструментите имат обертонове, разпростиращи се нагоре в аудио диапазона, толкова повече им се омаскарява оригиналния тембър. Възпроизвеждането на цигулка грачи с кошмар – супер умряло и без никаква свежест в звука :( Звукът от разбъркване на гъста боза с вилица в паничка е далеч по-интересен, отколкото цигулка или китара на тоя рулитски драйвер :lol: Да не споменавам, че на тихи нива звукът се запушва още повече и тихите звуци просто биват изядени някъде по трасето, което сериозно спъва реалистичното възпроизвеждане на отзвучаването на инструментите, както и тихите звуци в записа, които обуславят оригиналната акустична среда, където са записани инструментите. Просто няма никакъв микродетайл.

По отношение на звуковия мащаб поне изненади нямаше – 8" си е 8" и в момента, в който се пусне след по-голям говорител (примерно Текефункенска елипса 26х18см) звуковия обем и пространството веднага колапсират и звука започва да се затваря в себе си. Интересното обаче е, че звучи по-маломащабно от 8” говорител без вч конус, в случая 8 инчовия ми монстър филд койл дравер, който пак е с мембрана на Telefunken, производство 1939г. Щракнах няколко снимки на двата говорителя заедно:

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.... РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.... РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

Направих грешката да чуя рулчото след него – наистина голяма грешка. Като се свикне със звукът на 8 инчовия електромагнитен змей, след него Рулака звучи като димяща купчина конска тор, покрита с мокро одеало отгоре! Слушах 3 секунди и веднага го изключих.

Малко по-късно реших да си направя гавра и го сравних със референтната ми 12” широка лента. Пълен смех! Даже изобщо няма да описвам резултата от сравнението, защото е абсолютно безмислено. Но все пак щракнах едно снимче за спомен:

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

Всичко това не означава разбира се, че говорителя е зле - свири си долу горе в правилната посока, но не му достига твърде много. Има комерсиални решения, които свирят доста по-отворено от него, а и на двойно и тройно по-ниска цена.
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот Радостин Атанасов » 15 Апр 2012, 22:40

Очаквам този високоговорител да кацне и при мен и ще напиша и аз мнение по въпроса.
Great Sound
0899 867 140 ; 0879 857 140
http://greatsound.snimka.bg/
Радостин Атанасов
Audiomaster
 
Мнения: 515
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:25
Местоположение: Бургас

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот cgcvetkov » 17 Апр 2012, 15:20

24.1.2012. Будьте осторожны - Rullit

В связи с постоянными жалобами на Олега Руллит от его клиентов, касающихся исполнения своих обязательств, администрация сайта classicaudio.ru настоятельно не рекомендует делать предоплату при покупке изделий Atelier Rullit. Впрочем до разрешения проблем не советуем покупать что-либо у него вообще.
Подробнее можно почитать

http://classicaudio.ru/

http://classicaudio.ru/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=4547

Олег Рулит отдавна си е извоювал славата на мнооого голям мошеник и НЕКАДЪРНИК..
cgcvetkov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Сеп 2011, 15:43

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот Радостин Атанасов » 19 Апр 2012, 00:32

Така, Рулитският "широколентов" вече е при мен и определено мога да потвърдя всичко гореописано от Хараланов - слушането му за мен си е чисто и просто провеждане на операция "Шок и ужас". Ще опиша накратко и аз моите впечатления, въпреки че някои може да ги сметнат за един вид пристрастни. Все пак и аз поразбирвам малко от високоговорители :wink: При прослушване наистина този високоговорител няма високи, при слушването на познати ми записи доста от нещата звучаха неузнаваемо и напълно нереално, поради тембровия дисбаланс и неправилната механична конструкция. За звука нямам толкова време да обяснявам подробно като Хараланов, само ще добавя, че звуковият образ е просто потресаващо неверен, няколкото души, които го чуха в ателието ми потвърдиха това.
И аз като Хараланов първо го поогледох и видях доста неправилни решения, които Рулит е взел и приложил на практика. Първото, което се набива на очи е силно опънатият навън гофър, който е плосък от иначе сравнително добра материя - лека и депваща. С това високоговорителят има почти никакъв ход напред, докато в обратна посока има възможност да се премести мембраната му поне на около 2-3 мм. От това се получават прекалено големи изкривявания на звука и модулации, всички знаете какво означава на един транзисторен усилвател едната полувълна на синусоидата да е 3-4 пъти по-ниска от другата, нещо такова се получава в този случай с всички последици от това. Просто мембраната няма никакъв ход напред, веднага се опъва, а назад се движи малко по-лесно, но някак си движението й ми напомня действието на тригер, плавност не се усеща, с голяма несиметричност.
Декуплирането или по-точно липсата на такова при трептилката бе споменато вече, аз ще наблегна на напълно неподходящите лепила, ползвани за асемблирането на високоговорителя. А те определено не стават за целта, не може да се ползват при конструкция, подложена на непрекъснати вибрации твърди и чупливи адхезиви. Рано или късно това ще доведе до непоправими дефекти, да не говорим за неблагоприятното им въздействие върху крайния резултат - възпроизвеждания звук.
Основната мембрана е от сравнително добра целулоза, но ми направи впечатление, че е прекалено мека и лесно се огъва. Същото се отнася и за ВЧ конуса, който няма никаква стабилност и има всякакви предпоставки за вкарването на хармоници и поради неправилното импрегниране сам по себе си не може да излъчи адекватно високите честоти. Звуковата бобина отвън трудно се вижда добре, но пак може да се направят някои изводи - напълно стандартна, нямаща нищо общо със специално изработените звукови бобини, които ползвам за някои от високоговорителите на жителя на с. Фийлдкойлово ( П. Хараланов, разбира се)
Личи си наистина, че е вложено старание при направата на този говорител, но съм 100 % убеден, че Рулит е на абсолютно погрешен път при конструирането на високоговорителите си, съдейки от многото публикации в нета, отзиви и базирайки се на опита ми и разглеждане на снимков материал на негови високоговорители. Мисля, че в оригинал този високоговорител би звучал доста по-добре от Рулитския вариант, който определено звучи доста заглушено, запушено и странно. Карфицата и аз я видях, комично е, наистина, но може да се случи на всеки, само не знам защо не я е махнал и пак да пребоядиса магнитната система. С това искам само обективно да опиша какво видях, чух и пипнах, нищо друго. Разбира се, аз също направих сравнение между Рулитския и няколко мои, както и някои фабрични широколентови, като може да се сетите кой е на последно място :) При Рулака, както го нарича Хараланов, просто някои детайли от звуковата картина ги няма, други са на доста далечен заден план, което при останалите изобщо не е така. И да, наистина се иска определен талант да постигнеш толкова ниско ниво на високите с ВЧ конус. Мисля също, че магнитната система е по-слаба от нормалното, но това може да се установи и докаже само с разглобяване на високоговорителя и направата на някои измервания. Като стана дума за тях, мисля да понаправя някои такива като измерване на АЧХ, Т/С параметри и т.н. и да ги публикувам, ако Иво ми даде малко повече време.
И все пак, за да не е всичко черно, хареса ми именно черният къдрещ се емайллак, с който е боядисано щанцованото шаси, но това вече се прави и тук, в България, при това прахово.
Great Sound
0899 867 140 ; 0879 857 140
http://greatsound.snimka.bg/
Радостин Атанасов
Audiomaster
 
Мнения: 515
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:25
Местоположение: Бургас

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот entusiast » 19 Апр 2012, 09:09

Като прочетох темата,се разочаровах :?
Не очаквах такова нещо от Рулит.Явно е поредният шарлатанин,който продава котки в торби.
entusiast
 
Мнения: 22
Регистриран на: 10 Яну 2010, 01:50

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот Петър » 19 Апр 2012, 19:54

Радостин Атанасов написа:И все пак, за да не е всичко черно, хареса ми именно черният къдрещ се емайллак, с който е боядисано щанцованото шаси

___________________________ РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот DIMM » 19 Апр 2012, 20:53

И кво стана ся ? Толкова години преклонение , пък царят пак се оказа гол !
(както не един път съм предупреждавал , когато някой почне да точи лиги пред творенията Рулитски - първо пробвайте , пък после - хвалбите ) .
DIMM
 
Мнения: 6
Регистриран на: 01 Май 2011, 11:39

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот Радостин Атанасов » 22 Апр 2012, 16:45

Аз лично не съм се прекланял пред творенията му, нямах и никаква идея как звучат.
Между другото, открих нещо, което е направо недопустимо - аксиално разцентроване на звуковата бобина, която е висока около 10-11 мм, а процепа е 5 мм. Та бобината е разположена по следният начин - 4 мм от нея са в процепа, а около 6 от нея са извън него, в посока навън от магнитната система, което е предпоставка за модулация на звука и големи изкривявания. Предполагам, че това е някаква грешка на Рулит, понеже е монтирал медна планка над магнитната система, без която центровката на бобината си идва на място по височина. Явно от разсеяност или избързване е залепил звуковата бобина по-нагоре (което Хараланов забеляза и се зачуди защо е така) и така се получава онова гъгрене, което много дразни Ивайло, а и не само него. За китайски високоговорител някак си това може да се преглътне, но за широколентов ВГ с претенции...

А ето какво казва и самият Рулит за това как прави нещата си:

rullit audio » 12 мар 2010, 01:45
Понятия не имею, но могу уточнить. Я этим не занимаюсь, делаю динамики на слух и если клиенты просят, то отправляю к приятелю в другой город на измерения. Но по большому счету мне абсолютно по фигу, что на этих графиках нарисовано. Динамик лежит на полу и играет.

Взето е оттук - http://classicaudio.ru/phpbb/viewtopic. ... &start=380

Това не е кой знае каква болка за умиране, но нещата стават прекалено субективни, откъде да знам дали неговия слух е добър, а съдейки по това, което е пратил на Иво Еничаров, почвам леко да се съмнявам. правенето на високоговорители на слух не е някаква анатема, едно време така са правили и музикалните инструменти. За мен обаче измерванията винаги са били важни, макар и да не съм го показвал.
Great Sound
0899 867 140 ; 0879 857 140
http://greatsound.snimka.bg/
Радостин Атанасов
Audiomaster
 
Мнения: 515
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:25
Местоположение: Бургас

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот danny » 10 Май 2012, 19:09

Абе много е гадно като говорите така за говорител, започвам да си представям само нещата, ама пак не мога да разбера за какво точно става дума :biggrin: и се дразня! :lol:
Аватар
danny
 
Мнения: 22
Регистриран на: 03 Ное 2010, 21:56

Re: Atelier Rullit – какъв е звукът в реалността

Мнениеот Nikolay kolev » 13 Май 2012, 15:17

Тц,тц лоша работа, имах големи очаквания за тези говорители и продължавам да имам за кожените версии с мотори, но след толкова отрицателно мнение за този, едва ли някой ще се престраши да си вземе говорител от Рулит, след като Пепи и Радо не го харесват. Надявам се собственикът му да му даде шанс и да направи препоръчаното от Рулит оформление преди финалните заключения. Интересно ми е в какъв ценови диапазон е този говорител.
Nikolay kolev
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Сеп 2011, 10:40

Следваща

Назад към Кътчето на Хараланов

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Кой е на линия

Общо на линия са 2 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 2 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Юли 2020, 12:07 е имало общо 153 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

::