Дата и час: 08 Дек 2019, 23:19
Font Size
   

Невидимата бариера пред Звукът

Невидимата бариера пред Звукът

Мнениеот Петър » 25 Юни 2011, 19:07

Всеки е изпитвал това чувство, при това многократно, така че е лесно да се опише.
Чувството е, че все едно някакъв невидим балон е обгърнал звука и не го пуска да се излее свободно към ушите на слушателя.
Все едно балонът е на един метър от слушателя и бариерата, която създава е много близо до ушите, но за малко не пуска звукът/музиката да достигне до тях, въпреки че звукът си се чува. Аз самият слушах така много дълго време и осъзнах колко подтискащо е това усещане, едва след като го премахнах напълно. Този ефект се дължи изцяло на особеностите на говорителите, както и на начинът на тяхното съчетаване. Музиката се чува индиректно, все едно от системата изплуват звукови спомени за оригиналното музикално събитие, а слушателят НЕ Е част от това събитие - все едно някой му го преразказва. Когато този ефект (фактически дефект) липсва, слушателят не само чува музиката, но усеща всяка нейна вибрация дълбоко дълбоко в себе си, сякаш тя директно прониква в него без никаква съпротива по пътя си.
Абе току-що ми хрумна едно леко тъпа, но изключително коректна асоциация. Представи си, че е пролет, че Слънцето грее ярко по обед, а ти си в някоя оранжерия за домати на село. Оранжерията е покрита с найлон. Сега си представи какво е чувството да усетиш слънчевите лъчи през найлона и какво е чувството, когато те те огреят директно. Същото е и със звукът – в първия случай той е просто едно пастелно изображение на музиката, което ти позволява да я видиш, а във втория случай тя директно те огрява и ти вече я усещаш, което директно те въвлича и те превръща в част от самото музикално събитие, все едно си пречупил времево-пространствената бариера и си се настанил директно на диригентското място.
Проблемът с невидимата звукова бариера е най-често срещаният проблем в аудиото изобщо, същевременно с което е най-големия и най-трудно лечим проблем от всички, които оказват директно влияние върху музикалността.
Всяка система, която страда от този проблем, представя музиката пастелно, индиректно и срамежливо. Такъв тип системи не могат да предизвикат емоционални преживявания в слушателя и могат да бъдат слушани единствено от аудио симплетони, падащи си по изкуствени хай-фи ефекти.
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Назад към Кътчето на Хараланов

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

Кой е на линия

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Апр 2019, 15:43 е имало общо 99 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

::