Дата и час: 08 Дек 2019, 22:41
Font Size
   

Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот Петър » 15 Май 2011, 15:57

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

Пдероплгаам че вкеси, ктойо чтее твоа в меомнта, рбзираа квако пшие. Ако не разбира, значи лоша работа :)

Първият път, когато видях горната картинка, направо се втрещих, в момента в който се усетих, че прочетох цялото първо изречение, без да забележа, че буквите са разбъркани. Викам си – а стига бе, верно ли човешкия мозък е толкова податлив на измами!!! :o Почнах да се интересувам от тази тематика, като в последствие интереса ми премина изцяло в областта на психоакустиката, която се занимава точно със слабите места на човешките възпроятия (тоест на мозъка), анализира ги и ни позволява да открием методика как да се възползваме от откритията и да приложим въпросните тарикатлъци в аудио системите с цел да пресъздадем по изкуствен начин реалността така, че мозъкът да я възпроеме като самата реалност, без да хване недостатъците в механизма на пресъздаване, каквито неминуемо има, при това не един или два (!!)

Мозъкът на човек може да бъде манипулиран със страшна сила, стига манипулиращият да знае кое и как точно да манипулира, познавайки слабите му места (тоест това е и задачата на конструктора). Дори до степен такава, че да вижда/чува несъществуващи неща:

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

На някой да му се привиждат премигващи точици? Ха да ти е честито! :lol: :lol: :lol:

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

Тука май някой е огънал линиите, а? :) Еми не, твоят мозък се "огъва" в момента! Така, както се огъва, докато слушаш музика на системата си! ;)
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот Радостин Атанасов » 15 Май 2011, 21:14

Това с разбърканите букви е уникално!!
Всички в къщи прочетохме с лекота написаното :o

Иначе на манипулирането на мозъка се основава този свят, дори и във филма Zeitgeist споменават за това.
А и какво да кажем например за 25-я кадър, с който също ни манипулират мозъците по телевизия и филми и която методика и днес съществува с цел да ни направят потребители на неща, които не са ни нужни?!

Много готина психоакустическа темичка за измамите в аудиото си подхванал, Пешо.
Great Sound
0899 867 140 ; 0879 857 140
http://greatsound.snimka.bg/
Радостин Атанасов
Audiomaster
 
Мнения: 515
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:25
Местоположение: Бургас

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот DRGeorgiev » 17 Май 2011, 09:13

Това с текста е готино :)
Аватар
DRGeorgiev
 
Мнения: 320
Регистриран на: 24 Дек 2009, 10:45
Местоположение: Стара Загора

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот Петър » 13 Авг 2011, 21:39

Въпреки, че човешкият мозък може да бъде лесно заблуден, нека погледнем от другата страна на барикадата и да видим кои са факторите, към които той е най-чувствителен, тоест звуковите аспекти, които най-трудно биха го подвели, ако системата има проблем в тези области.

Би било трудно да се степенуват по важност, затова просто ще разгледам някои от основните фактори, без да спазвам някаква последователност.

Определяне посоката от която идват звуците с висока честота. Алгоритъмът на мозъка е изграден така, че светкавично да определи, при това с абсолютна прецизност, откъде идват дадени звуци, съдържащи високочестотна съставка в спектъра си. Колкото по–висока честота съдържат, толкова по-точно могат да се локализират. Просто еволюцията го е направила чувствителен към това, с цел когато е в дивата пририда да определи откъде идва заплахата. По отношение на този аспект, мозъкът почти не може да бъде заблуден. Затова много хора едва издържат да слушат многолентови системи – те веднага засичат, че звукът е разпокъсан и могат да установят със затворени очи откъде идва звукът на високочестотния говорител, спрямо този на останалите. Затова немалко хора предпочитат да слушат широколентови говорители – при тях този проблем практически не съществува, понеже обертоновете идват от същия вектор, от който и основният тон. Ухото/мозъкът веднага разпознава този звук като правилно структуриран. Напоследък забелязвам тенденцията, че народа се е юрнал да слага допълнителни вч източници, наречени още супертуитъри. Ръгат този вч източник където им падне около широката лента и после се чудят защо нещо в звука се е прецакало. Ами как няма да се прецака – та те се заиграват в диапазона, където мозъкът е най-чувствителен към посоката на източника. Мозъкът веднага улавя посоката на цицкалото и възприема звука като некохерентен и замърсен с външна вч помия. Честно казано, досега всички, ама наистина абсолютно всички системи, ползващи така наречените супертуитъри, които съм слушал, са ми звучали разфокусирано. Всички. И във всичките тези случаи ползата от обогатяването на звука с най-високия ред хармонични съставки е нищожна на фона на вредата в следствие разпознаването на отделния вч източник. Просто е нечовешки трудно да се накарат два едновременно свирещи вч източника да се възприемат като един – там мозъкът е ултра чувствителен, а хората ползващи тези решения в случая подхождат с пренебрежение и наивност към използването на тези допълнителни вч сорсове. А когато човек, поради собственото си безхаберие и лекомисленост, пренебрегва важни аспекти в аудиото, то също го пренебрегва, поднасяйки му посредсвен звук.

Другата област, където мозъкът е много чувствителен, са фазовите аномалии. Фазова аномалия означава времева аномалия – тоест когато отделни съставки на сигнала изпреварват или изостават времево спрямо цялостния сигнал. Пробвай да излъчиш звука от високочестотния говорител 2 милисекунди по-рано, спрямо останалата част на спектъра и твоят мозък веднага ще те "възнагради", казвайки ти веднага, че нещо е много объркано, защото честотните съставки не пристигат по едно и също време до ухото. През годините са се провеждали нееднократно научни слушателски тестове, целящи да установят минималният праг на отместване на вч източник спрямо средночестотен такъв, под който човешкото ухо/мозък не може да хване разликата. Резултатите от тези тестове показват че тази критична дистанция е 1мм. Тоест ако средата на бобинката на вч драйвера е по-напред или по-назад с 1мм, спрямо тази на средночестотния/широколентов говорител, то човешкото ухо ще засече това фазово/времево разминаване. Моите лични експерименти в тази област показват, че въпросното критично разминаване е два пъти по-малко – 0,5мм!!! Тоест какво излиза от цялата работа? Излиза, че на нас ни е необходима абсолютна свобода при разположението на вч източника в пространството, докато не се постигне пълно фазово съгласуване. А сега се сетете колко фазово кохерентен звук имат хората, слушащи колони, на които всичките говорители са изплескани на предния панел, без никаква опция за разместване в посока напред-назад един спрямо друг. После защо n-лентовите колони били звучали като такива. Ами не защото са многолентови, а защото (99,99% от тях) са конструирани от безхаберници. Точно така, току що квалифицирах конструкторите, които не обръщат внимание на временапасването (фазовото съгласуване) – те са чисто и просто глухи безхаберници. Освен че са безхаберници, ами и носят пряка отговорност пазарът да е наводнен с толкова много несвирещи колони, които са единствено разход на материални ресурси. Може би тук е моментът да отбележа, че много хора наивно вярват, че ако си купят коаксиални говорители, проблемите изведнъж ще се изпарят. Ееех, де да ставаше така... всички щяхме да слуишаме само коаксиални говорители. Реалността е такава, че повечето говорители от този тип са тотално сбъркани, защото високочестотния източник, който ползват, се намира или пред, или зад бобината на основната мембрана, като често въпросната дистанция е от порядъка на сантиметри! Досети се сам какво се случва, след като вече установихме, че разминаване над 0,5-1мм е супер критично.
Когато в една система е обърнато изключително внимание върху фазовото съгласуване, то тогава независимо от няколкото броя едновременно работещи говорители, мозъкът няма да може да определи, че свири повече от един. Той може да бъде излъган, но за да се случи това, конструкторът трябва отдели доста време, прекарано в рисърч в областта на психоакустиката. Последната една година вече на няколко пъти буквално се търкалях на килима от смях, като видя някоя 6-7 лентова хорнова инсталация, в която има няколко метра (!!) несъгласуване между отделните канали, дължащо се на размера им и опциите за подредба в пространството – бас секцията разположена на 3 метра зад средночестотния канал, а вч канала на 50 сантиметра пред сч канала :o :o Жестока простотия, граничеща с аудио-престъпление!! Правил съм такива експерименти с обикновени говорители и резултатът е абсолютно ужасен – радио, купено от битака за 15 лева свири хиляди пъти по кохерентно и музикално спрямо такава фазово несъгласувана система.

Айде стига толкова, че ме примързя да пиша :lol: Останалите аспекти – по-нататък.
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот Петър » 19 Сеп 2011, 13:52

Най-забавното от всичко, е че има един оптимален ъгъл на звукоизточника по вертикала, спрямо ушите на слушателя, при който звука се възприема от мозъка супер натурално и максимално въздействащо:

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп. РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.

Всъщност в това няма абсолютно нищо забавно. Забавното идва от факта, че никой не си наглася височината на слушателския стол, така че когато седне, ушите му да чуват звука под този определен ъгъл. По отношение на този аспект цари пълно безхаберие. На практика всеки го пренебрегва и доказателството за това е, че не съм чул нито една система, собственикът на която да е обърнал внимание на това иначе толкова важно нещо. Какъв е този оптимален ъгъл ли? Ами открий си го сам!! Да кажем, че някой от четящите това, се замисли над въпроса и си направи един прост експеримент – той много бързо ще осъзнае важността на този ъгъл. Може да разбере обаче само ако пробва с един единичен говорител. При системите, имащи 2, 3, 4 и т.н. ленти е много, много, много по-сложно, защото те самите трябва да са проектирани да постигат оптимално сфазиране на съставляващите ги говорители, по начин, който удовлетворява изискванията, наложени от този оптимален ъгъл. При многолентовите системи, говорителят, който придърпва звука на останалите към оста си, трябва да сключва този ъгъл с ушите (с нагласяне височината на слушателския стол) и останалите говорители, трябва да са съобразени с тази височина, тоест тя трябва да е предварително заложена още в проектирането на акустичната система (по бакалски – колоната). Примерно ако оста на централния говорител е на Х сантиметра от пода и ушите на слушателя са на Y сантиметра от пода (височината Y се определя от оптималния ъгъл), то останалите говорители трябва да сочат към точка Y. Затова когато един слушател седне на такава височина, че ушите му да сключат този определен ъгъл с оновния говорител на системата, ефекта не се получава, защото останалите говорители не се сфазират в точката, където му се намират ушите, понеже никой не се е сетил да предвиди това, докато е проектирал колоните. А честито!! :lol:
Не става само да си купиш хубави говорители, Баце – трябва да знаеш и как да ги аранжираш в пространството, съобразявайки се най-вече със законите на психоакустиката, за да ги накараш да работят като едно цяло!
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот DRGeorgiev » 19 Сеп 2011, 16:02

Изложи много важен фактор, който е от изключително значение за начинаещите в аудиото.
Аватар
DRGeorgiev
 
Мнения: 320
Регистриран на: 24 Дек 2009, 10:45
Местоположение: Стара Загора

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот dzwer » 03 Яну 2013, 17:21

http://www.grande-utopia-em.com/
Може би нещо такова имаш предвид?
Nothing moves you like a hydropneumatic Citroen...
dzwer
 
Мнения: 5
Регистриран на: 03 Яну 2013, 16:54
Местоположение: София

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот Петър » 03 Яну 2013, 23:58

Всъщност това, за което става дума в предния ми пост, е нещо коренно различно като обект, спрямо обектът от линка ти. Големите утопии на фокал имат възможност за настройка на всеки един модул/говорител, за да постигнат фокус на избраната слушатеска дистанция (което междудругото е голям плюс). Това го има и при други колони с модулна конструкция, но не е обект на темата. Разглежданият аспект в предишния ми пост не е това дали една колона свири фокусирано или не, а това, че оста, по която колоната звучи фокусирано, трябва да сключва точно определен ъгъл спрямо ушите, за да може звукът да се чуе/възприеме най-естествено. Може би картинката, която постнах те е заблудила, понеже има три говорителя, сочещи към ушите. Но както обаче забелязваш, на въпросната картинка съм сложил няколко въпросителни знаци. Нарочно не съм посочил по коя ос е правилният ъгъл. Всеки, който се интересува от постигането на добър звук, да положи усилия и да го намери сам за себе си, въпреки че ъгълът е универсален и еднакъв за всички (не е субективно) – тествал съм го на над десетина човека, половината от които нарочно ги избрах да са абсолютно непредубедени и да нямат никакви аудио интереси. Резултатите в предпочитанията/преценката при всички беше абсолютно идентична. Когато звукоизточникът се намира под правилния ъгъл, спрямо ушите (говорим за хоризонтална позиция на главата и променлива височина на звукоизточника), тогава чувството е че все едно звукът директно прониква в съзнанието, без да е необходимо да минава през ушите (въпреки, че разбира се дефакто си го чуваме с тях). Това придава една лекота във възприятията и осигурява безгранично чувство на комфорт, което пък предразполага слушателя да вникне по-дълбоко в съдържанието на музиката.
Проблемът на колоните от линка ти, както и на 99,99999% от другите колони е, че техният звуков фокус се получава по оста на вч говорителя им и за да чуеш фокусиран звук, ти искаш-неискаш, трябва да седнеш по оста на високочестотния им. Но когато главата ти (по-точно ушите ти) са по оста му, това означава, че ъгълът е 0 градуса, а това не е правилният ъгъл. Проблема идва от това, че дори когато разбереш (не конкретно ти де, образно говоря) кой е оптималният ъгъл, дори да си нагласиш слушателската височина по такъв начин, че вч говорителя вече да сключва правилния ъгъл с ушите ти, тогава останалите говорителя няма да могат да постигнат звуков фокус за този ъгъл, защото са предвидени да постигат фокус само по оста на вч говорителя. Върхов резултат може да се получи единствено, когато цялата акустична система е проектирана да се слуша от точно определена дистанция и от точно определена височина. Само при това условие не се получава конфликт между оптималният ъгъл и фокусираността...
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот dzwer » 04 Яну 2013, 10:00

Т.е. оптималния ъгъл не зависи от възпроизвежданите честоти?
В такъв случай наистина много лентовите системи издишат в това отношение...
А аз лично нещо не съм привърженик на широколентовите озвучителни тела :)
Най-лесно май ще се настрои 2.1 система, съставена от качествен широколентов в подходящо оформление и събуфър(или два), така разположен, че слухово да не може да се локализира точното му местоположение.
Иначе Утопията се надявах да я чуя и на това експо в хотел София, ама пак я нямаше изложена...
dzwer
 
Мнения: 5
Регистриран на: 03 Яну 2013, 16:54
Местоположение: София

Re: Мозъкът (Забранено за типичните инженери!)

Мнениеот Петър » 05 Яну 2013, 22:57

dzwer написа:Т.е. оптималния ъгъл не зависи от възпроизвежданите честоти?
В такъв случай наистина много лентовите системи издишат в това отношение...

Там е работата, че зависи. Колкото по-висока е честотата – толкова по-критичен става този ъгъл за източникът, който я излъчва. Зависимостта обаче намалява пропорционално с понижаване на честотата (това е причината да може да се играе с позицията на бас секциите). Обикновено източникът на високи честоти в една система е широколентовият говорител* (високочестотните говорители са некачествени, топологично осакатени широколентови говорители, затова ги наричам с това име). Така че неговата позиция по вертикала спрямо главата е абсолютно критична. Оттам нататък каналите, които свирят ниската среда, високия бас и ниските честоти не е чак толкова критично къде са разположени, въпреки че разбира се пак е много важно къде се намират, просто не чак толкова в сравнение с източникът на високи честоти. Следователно многолентовите системи не издишат, защото са много лентови, а издишат тези от тях, които не са проектирани според всички правила, повечето от които наложени от начина, по който мозъкът (а не микрофоните!) възприема звукът. Ако една акустична система не е съобразена с тези правила (а тези правила не ги налагам нито аз, нито Чоко, нито Боко – налага ги Природата) – тогава тя никога няма да може да поднесе убедително реалистичен звук на слушателя. А най-смешното от всичко е как хората отделят години, занимавайки се с маловажни неща (примерно какъв цвят скин да изберат за кабелите си), вместо да отделят сериозно внимание и да изследват как точно мозъкът възстановява информацията влизаща в ушите (превръщайки я в звукова холограма), и кои точно фактори на възпроизведения звук пречат това да се случи....

*Истинският широколентов говорител трябва да покрива диапазона от където може до минимум 20kHz, иначе ако не достигне тази горна граница, е необходимо да се вмъква допълнително определение в наименованието му – примерно широколентов средночестотен говорител, широколентов басов говорител и т.н.
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17


Назад към Кътчето на Хараланов

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Кой е на линия

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Апр 2019, 15:43 е имало общо 99 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

::