Дата и час: 05 Апр 2020, 12:00
Font Size
   

Импеданс и Филтри

издънки на фирми и аматьори

Импеданс и Филтри

Мнениеот Toshko » 01 Фев 2010, 13:42

Темата е: Общ импеданс на комбинацията от говорител и кондензатор или говорител и индуктивност.

Под тема: разсъждения за комбинации като например: бас 8 ома, среда 6 ома, високочестотен 4 ома. - често се срещат подобни.

Допълнителни въпроси - паралелни вериги, например: на каква честота трябва да е настроен кондензатора в паралел и през какъв товар трябва да е пуснат за да има по-високо съпротивление от средата и високите, но по-ниско от импеданса на баса в съответните честоти... ;)

Когато казваме 3дб/октава - това какво означава, че филтъра при удвояване на честотата добавя импеданс равен на импеданса на говорителя - би трябвало да е това?
- добре, кой импеданс удвоява - номиналния, импеданса при честотата на срез или импеданса на честатата, която е равна на честотата на срезХ2? - това важи и за индуктивностите и за кондензаторите.
Toshko
 

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Bis » 01 Фев 2010, 14:17

Bera101cm написа:Когато казваме 3дб/октава - това какво означава, че филтъра при удвояване на честотата добавя импеданс равен на импеданса на говорителя - би трябвало да е това?
- добре, кой импеданс удвоява - номиналния, импеданса при честотата на срез или импеданса на честатата, която е равна на честотата на срезХ2? - това важи и за индуктивностите и за кондензаторите.


Не, това значи, че една октава нагоре (или надолу) срязва лентата с тази стръмност.
Т.е. очакванията са, че ако имаме на НЧ говорител филтър с 3dB/oct режещ от 1кхц, то на 2кхц нивото трябва да е с 3dB по-ниско.
Аватар
Bis
 
Мнения: 26
Регистриран на: 02 Яну 2010, 22:36
Местоположение: Бургас/Созопол

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Toshko » 01 Фев 2010, 14:35

Не, това определено не значи това. Принципно на хората им харесва да си мислят че е така.

Знаеш, че стойностите и на кондензаторите и на индуктивностите не са сами по себеси а трябва да са съобразени с товара. Товара присъства и във формулите за определяне на стойностите им.

Та сега си представи следното: импеданс в точката на срез 8 ома, импеданс 1/4 октава нагоре 12 ома, 1/2ра - 14 ома, 3/4 октава нагоре 18 ома и 1 октава по-нагоре 22 ома - примерно...

Знаеш, че за постигане на едно и също затихване от една и съща честота нагоре, колкото е по-голям импеданса на говорителя, толкова по-голяма стойност трябва да има индуктивността.

При кондензаторите пък е обратното - по-голям импеданс, по-малък кондензатор... - но при тях не е проблем при последователно свързване, защото обикновенно надолу импеданса пада и съответно кондензатора се държи като по-малък, което е + защото стръмността се увеличава ;)

Скритата тема е дали пък да не сваляме ИЧХ освен на говорителите и на кондензаторите и особено на индуктивностите...

Освен това подозирам, че с добре написана формула на ексел със заложени в нея интерации (повтаряне на операцията с изходни данни резултата от предишната операция) може да се изведе истинската крива на затихване... ;) ако се направи с по 4 стъпки на октава за 2-3 октави... иначе просто си мислим нещо дето просто не е така...

Та си мисля за ИЧХ на индуктивността, ИЧХ на говорителя и ИЧХ на комбинацията - последното е много ценно за да си догодим примерно ИЧХ на средата+нейния филтър като знаем ИЧХ на баса с неговия филтър...

Е те такива размисли са ме налегнали... - мразя да стрелям в тъмното...
Toshko
 

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Bis » 02 Фев 2010, 11:11

Залагайки на тази теза - ще се объркаш допълнително.
Импеданса не е линейнозависим, т.е. не се очаква при заложения линеен наклон и неговото увеличение да е линейно. ;)
Разглеждай комбинацията говорител-филтър като система.
Аватар
Bis
 
Мнения: 26
Регистриран на: 02 Яну 2010, 22:36
Местоположение: Бургас/Созопол

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Toshko » 02 Фев 2010, 13:49

Аз съм го написал това в края на мнението ми...

Друго много интересно нещо е ИЧХ на банд пас филтър с последователни и паралелни вериги - т.е. от втори ред нагоре, обаче само на филтъра без говорител - това ще ни даде идея колко от честотите на околните ленти трепе.

Знам че с догаждане и опити можем да накараме говорителя да свири от определена честота до определена честота - ако имаме само един говорител всичко ще е наред, но при наличието на съседни ленти кофти импеданс на системата говорител филтър може да предизвика аномалии в съседната лента... и не само че можи ами го и прави.

Ако ми посочите някой с апаратура и ниски цени в София мога да спретна няколко опитни постановки.

Ако някой от вас направи същото предполагам ще е много полезно.
Toshko
 

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Bis » 02 Фев 2010, 15:40

А отчиташ ли влиянието на акустическото оформление върху ИЧХ?
Аватар
Bis
 
Мнения: 26
Регистриран на: 02 Яну 2010, 22:36
Местоположение: Бургас/Созопол

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Toshko » 02 Фев 2010, 18:05

Стига ме поднася вече! Ако кажеш ще го отчитам ;)

Резонанса на тутията/ОБ/рупора се отразява на пика на импеданса на собствената резонансна честота на говорителя и на резонанса на комбинацията говорител - акустично оформление... не може да повлиае на честотите на съседните ленти, защото говорителя не работи на тези честоти ;)
Toshko
 

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот kalitin » 02 Фев 2010, 23:32

Интересна тема! Много малко конструктори от световно извистни фирми могат да се справят с многолентовите тела. Затова има лек-един широколентов говорител.
kalitin
 
Мнения: 4
Регистриран на: 24 Дек 2009, 23:18

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Toshko » 03 Фев 2010, 14:47

Работата трябва да се захваща с дръзновение колеги!

Определено средночестотния говорител създава най-много проблеми в една трилентова система... Да не говорим, че реално оптималната система е 4 или 5 лентова :eek:

Въпрос към бате Бисер: Вярно ли е твърдението, че когато на определена честота системата от говорител и индуктивност или говорител и кондензатогр имат двоен импеданс спрямо импеданса на самият говорител, тогава нивото е 3 децибела по-ниско на тази честота спрямо говорителя без филтровия елемент? - не държа на отговор само от Бис, може и други да казват.

- Това е важно защото: импеданса на индуктивността е константна крива... - някаква си там, импеданса на говорителя също е константна крива, ИЧХ на системата говорител-индуктивност също изглежда по някакъв начин. - можем да постигнем добри резултати, само ако ИЧХ на говорителя е крива успоредна на ИЧХ на системата от двете (тоест двете имат еднаква форма).

А по пътя на логиката това води до следващият извод - индуктивността на филтровата бобина трябва да е равна на индуктивността на звуковата намотка...

Понеже сме аудиофили (аз не съм де , ама да не ми се разсърдите...) ние няма да хванем комплект говорители да ги мъчим да правят каквото искаме, а ще се самообразоваме докато не стигнем ниво, което да ни позволи да подберем такъв комплект от говорители, който да ни позволи да ги комбинираме с минимум паралелни вериги.

Следващо нещо са паралелните вериги - според мен когато те са необходими и неизбежни - напр. във филтъра на високочестотния говорител, те трябва да се разглеждат от импедансна гледна точка заедно с говорителя като черна кутия с определена ИЧХ - това от гледна точка на последователните индуктивности преди това...

... мисля си за 15-12- 12 или 8 -8- високи т.е. суб бас, бас, мидбас, среда до 10-12 кхз. и високи...
Toshko
 

Re: Импеданс и Филтри

Мнениеот Радостин Атанасов » 04 Мар 2011, 02:28

Темата е заключена поради абсолютната техническа неграмотност и морална некоректност на потребителя с ник Toshko. Въпросният е изгонен от форума завинаги..
Great Sound
0899 867 140 ; 0879 857 140
http://greatsound.snimka.bg/
Радостин Атанасов
Audiomaster
 
Мнения: 515
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:25
Местоположение: Бургас


Назад към Аудионеслуки и абсурдализми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

Кой е на линия

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 15 Мар 2020, 10:52 е имало общо 147 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

::