Дата и час: 04 Авг 2020, 19:45
Font Size
   

още една вариация на тема OB

екрани, хорни, предавателни линии-TL

още една вариация на тема OB

Мнениеот apm » 11 Яну 2010, 20:04

мислих, мерих и слушах вкъщи малки ОБ и стигнах до този модел:

това трябва да комбинира всички положители черти на бафълите в една конструкция с допълнителния плюс, че получения бафъл ще е с достатъчно големи размери и съответно възможност да възпроизвежда достатъчно ниска честота. ще се поставя близо до стената за да не заема много място, а има и възможност за монтаж на плазмен/тфт 40-42 инчов телевизор между говорителите. досега такава конструкция не показвана никъде и мисля, че мога да претендирам за патент :yahoo:
съветвах се с дърводелец и стигнахме с него до решение бафъла да се изработи от 4-5 слепени мдф плочи с дебелина 4мм.
преди да го започнем обаче искам да чуя и независими мнения по конструкцията, защото както е известно повече глави повече мислят от една :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
apm
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Ное 2009, 10:28

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот Марто » 11 Яну 2010, 21:32

т.е. крайния резултат ще е 20мм плоскост ? Малко ми се вижда, дори и за бафъл... Няма ли конструкцията да е прекалено слаба ?
МДФ-а не е много податлив на огъване....

Няма ли вариант това нещо да се изработи от естествена дървесина ?
Изображение
Fiat Punto - City 5.18L/100km Highway 4.65L/100km
Аватар
Марто
 
Мнения: 92
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:14
Местоположение: Кюстендил

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот Toshko » 11 Яну 2010, 23:01

Да, можеби в средата ще трябва да има звукопоглъщащ материал при това сериозен, за да се получи по-голяма дълбочина на сцената.

Тази конструкция може съвсем спокойто да се изпълни и без връзка в средата ;) , а ако екраните се направят и триъгълни с извита форма...

... леле станал съм креативен... нарисувах нещо, което можеш да разгледаш, ако си решил да направиш големи плоски говорители...

В ляво има камера с басрефлекс, а в дясно е нещо като хорна... така ми дойде, защото наскоро настройвахме разположението на говорителите в една трилентова система... оказа се, че най-добро "смесване" на звука има когато високите и средите са малко по-навътре от баса - акустичният център на системата се измества по посока на слушателя...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Toshko
 

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот awebcreature » 12 Яну 2010, 00:48

:fie: :banned:
awebcreature
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Дек 2009, 17:23
Местоположение: Бургас

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот apm » 12 Яну 2010, 10:22

Няма ли конструкцията да е прекалено слаба? МДФ-а не е много податлив на огъване

Съветваш се с дърводелци за избор на материали за ОТ?? Голямата обща площ на панела предполага изключително малка здравина на конструкцията, която няма как да се направи инертна, дори и с много голяма дебелина и дори и с пясъчен пълнеж. Всеки знае, че MDF-а има лош тон, когато се разтрепти, и в твоя случаш 80% от звуак, който ще излезе ще е спцифичната мдф полумъртво звучаща колорация на бафъла, вместо чистия звук на говорителитенищо не пречи по средата да се сложи същото ребро като това отгоре - просто не е начертано за прегледност на чертежа. съветвам се с дърводелец, който има опит в огъването на дървесни плоскости - той ми препоръча мдф-а. конструкцията ще представлява сандвич от плоскости залепени помежду си и хванати с винтове към ребрата през малко разстояние. самите ребра ще представляват масивна дървесина, захваната към пдч плоскост и изрязана по шаблона. листовете мдф ще бъдат захванати с винтовете към тази масивна дървесина(~5см), като винтовете на всеки пласт ще бъдат изместени на малко разстояние спрямо тези от долния пласт за да няма застъпване - по този начин винтовете на всеки следваш пласт ще захващат и долните слоеве. предимството на тази конструкция ще е че огъването по ребрата ще стане на място по време на изграждане на екрана.


Втория момент, на който трябва да обърнеш внимание, е че когато монтираш говорители (независимо какви) под фиксиран ъгъл и дистанция един спрямо друг, това те ограничава до слушането им в точно определена тясна зона в помещението, извън която ще имаш сериозни звукови аномалии, каот това те ангажира да има добър звук само ако не си мърдаш главата странично и не си местиш стола напред-назад (под местене разбирай разстояния от 4-5см, като повече от това би било немислимо и ограничаващо слушателската ти свобода).

посочи ми конструкция и разположение на колоните, при които това да не е така, без да се местят колоните

Тази конструкция може съвсем спокойто да се изпълни и без връзка в средата

ценното на моята конструкция е, че се получава отностелно голям екран /което директно влияе на възпроизвеждането на ниските честоти/, който същевременно е значително по-малък от използването на два отделни екрана със същата еквивалентна площ за достигане на същото възпроизвеждане на ниските честоти.
и още един плюс - колкото по-несиметрично е разположен говорителя на екрана, толкова е по равномерна АЧХ на възпроизвеждане.

а ако екраните се направят и триъгълни с извита форма...

признавам, че въображението ми е бедно за да си представя какво имаш на впредвид, дори и с чертеж :confused:

вместо чистия звук на говорителите (ако са способни да издадат такъв)


на този въпрос може да ти отговори най-добре (и с техническа информация) Радостин Атанасов :D
apm
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Ное 2009, 10:28

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот entusiast » 12 Яну 2010, 10:52

Според моят опит с ОБ размера на екрана не е панацея.Имаше един момент в който звукът ми хареса повече с по-малкият екран.
Така или иначе звуковите предимства на това акустично оформление не са в посока ниски честоти,а в по-естественото и освободено излъчване на средночестотната област и по-точно ниската среда.
За да има правилно излъчени ниски честоти,и особено под 70 херца май си трябва отделно теснолентово ОТ,IMHO.
entusiast
 
Мнения: 22
Регистриран на: 10 Яну 2010, 01:50

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот apm » 12 Яну 2010, 11:11

Виждам, че си наумил да направиш въпросната конструкция, приемайки критиките от различно естество, едва ли не като обида насочена към идеята ти, а не като нещо градивно, целящо да те предпази от много загубено време и финансови средства


останал си с грешно впечатление - ако беше така темата щях да я пусна след като съм направил конструкцията, а не преди това ;)
отворен съм за предложения за конструкция на екрани, чиято височина е не повече от 112см!
също така държа говорителя да е на нивото на ушите! пробвал съм тази конструкция(имам я в момента вкъщи ) и мога да кажа, че не мо допада звуковата картина да идва ниско отдолу от пода
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
apm
 
Мнения: 10
Регистриран на: 21 Ное 2009, 10:28

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот Радостин Атанасов » 12 Яну 2010, 11:33

entusiast написа:Според моят опит с ОБ размера на екрана не е панацея.Имаше един момент в който звукът ми хареса повече с по-малкият екран.
Така или иначе звуковите предимства на това акустично оформление не са в посока ниски честоти,а в по-естественото и освободено излъчване на средночестотната област и по-точно ниската среда.
За да има правилно излъчени ниски честоти,и особено под 70 херца май си трябва отделно теснолентово ОТ,IMHO.


Специално за изкарването на бас от ОБ моя опит сочи друго. С копнкретно направен за целта високоговорител, имащ сравнително висок Qts, може да се постигне доста добър бас. И задължително еднослойна намотка.
Great Sound
0899 867 140 ; 0879 857 140
http://greatsound.snimka.bg/
Радостин Атанасов
Audiomaster
 
Мнения: 515
Регистриран на: 13 Ное 2009, 22:25
Местоположение: Бургас

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот DRGeorgiev » 12 Яну 2010, 11:55

Ще има ли ефект за по-голяма сцена ако се добави един преден рупор на ОБ ??? Това ми се върти из главата на скоро. :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна DRGeorgiev на 12 Яну 2010, 13:19, променена общо 4 пъти
Аватар
DRGeorgiev
 
Мнения: 320
Регистриран на: 24 Дек 2009, 10:45
Местоположение: Стара Загора

Re: още една вариация на тема OB

Мнениеот Toshko » 12 Яну 2010, 12:17

Със сигурност ако е с правилна форма мембраната "ще захапва" въздуха по-добре и изкривяванията ще са много по-малки.

До колкото прочетох всички статии, които е пуснал Радо и колкото съм чел преди, за ОБ акустично оформление един говорител не стига. Ако се ползва 8 или 12 инча фул рейндж за по-ниските честоти трябва нещо като 15 или 18 инча говорител, ако може и два - един 15 и един 18.

От моите експерименти с малки бафъли или направо с фри-еър говорители, най-добра сцена се получава, когато имаме насочено излъчване... защото сцената в крайна сметка е стерео ефекта. Ширината и зависи от това колко са разделени акустично каналите и дали има интерференции, а дълбочината зависи от съотношението вежду разстоянието между слушателя и ОТ и между ОТ и стената зад тях.

*********************

Колкото до чертежа на автора на темата, според мен във никакъв случай няма да мине само с чифт говорители, щом иска, нека монтира по този начин едни хубави широколентови говорители, а отдолу остава пре достатъчно място за едни 12-15-18 инча нискочестотни.
Освен това рисунката, която е дал в никакъв случай не е на ОБ, а по-скоро на някакъв вид хорна.
Може този голям обем да се раздели хоризонтално и в долната част да се оформи прекрасна басова хорна с вътрешни вертикални прегради, които допълнително да удължат пъня на звуковите вълни.
Toshko
 

Следваща

Назад към Екзотични акустични оформления

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Кой е на линия

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Юли 2020, 12:07 е имало общо 153 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

::