Дата и час: 06 Окт 2022, 06:14
Font Size
   

Избор на говорител за BVR (къс рупор)

екрани, хорни, предавателни линии-TL

Избор на говорител за BVR (къс рупор)

Мнениеот stoev » 30 Окт 2011, 17:42

Преди време бях пуснал тема за този тип акустични оформления .В нея най-общо описах предимствата и недостатъците им спрямо други видове оформления.От тогава мина време ,понатрупах опит ,прецизирах някои свои възгледи относно избора на подходящи говорители за BVR .Преди смятах че говорители с Qts над 0,4 са подходящи ,сега вече не съм на това мнение.

По нашите форуми двама несъмнени авторитета в областа на BVR са Rutcho и Oceanman .Ще си позволя да цитирам Oceanman за избора на говорител :

“нисък Qts-до 0.3 някъде, малък Vas. И разбира се колкото е по-ниска резонансната честота-толкова по-добре”

И като цяло за BVR :
“Късата хорна е много комплицирана конструкция……... АЧХ на късата хорна е много особена. Има едно повдигане в региона-най-ниски честоти-плато( в добрия случай) рязко пропадане в региона 200-400 херца( в зависимост от настройката на линията. Този пик-пад може да отиде дори до 15 децибела при неправилен избор... При говорители с явен недостиг на ниски честоти това може и да се отрази благоприятно, но за скъпи говорители-това е недопустимо. Избора на говорител и правилна геометрия са по-критични отколкото ТЛ. “


Напълно съм съгласен за ниските Qts / Vas /Fs .Имах възможност за директно сравнение между два 8”драйвера .Първия с параметри Fs=43 хц /Qts=0,26 /Vas=45 литра .Втория с Fs=36 хц /Qts=0,31 / Vas=90 литра .На пръв поглед някои от параметрите на втория са по-добри от първия .Но на практика представянето на втория в нч обхват е по-зле .Има хлътване в АЧХ при около 70 хц ,по-нагоре има изразено плато .При първия това го няма , а слиза почти толкова ниско колкото втория ,въпреки по-високата си Fs.

Измерванията които съм правил , показват че АЧХ в нч обхват може да се моделира в известни граници чрез манипулиране на СС .Но това са финни настройки ,ако подберем неподходящ говорител или неподходяща комбинация рупор-СС ,няма да можем да коригираме грешката си при вече реализирана кутия .
Как можем набързо да се ориентираме кой говорител е подходящ ?Правим бързи сметки с параметрите на говорителя за затворен обем при Qtc=0,7 ,и гледаме какъв обем се получава .В последствие когато симулираме късия рупор ,обема на СС ще бъде близък до този обем.Тук е важно да помним че колкото обема на СС е по-малък ,толкова поведението на говорителя ще е по-близко до неговото в Хорна .С всичките му предимства .Отивайки на вариант голям обем на СС ,губим предимствата на поведението на говорител в Хорна .Примерно за 8” говорител обем на СС от порядъка на 15-20 литра е добре ,докато 40-50 литра не е добре .

Ще си позволя да цитирам свое мнение в една тема ,по отношение избор на говорител по чувствителност :

“Зависи колко силно обичаш да слушаш .Примерно за комфортно слушане са достатъчни 92-93 дв в мястото на слушателя .С високочувствителен драйвер ще ги постигнеш при минимален ход на мембраната .По-нискочувствителния ще трябва да го натовариш повече и ще трябва да се съобразяваш с неговия Xmax
Хайде да не е 95-96 дв чувствителноста но 89-90 ще е много добре.
Колкото до това колко ниско да слиза - дори и с 6-7 инча мидбас баса е много добър , с 8 инча е вече повече от достатъчен . Eдни -10 дб на 35 хц не звучат впечатляващо за незапознатите ,някоя от техномаркет/технополис BR"тояги" със странично разположен бас също може да ги постигне .Но начина по който се възпроизвеждат инструментите с басов регистър при BVR е коренно различен от BR"тояга", много по-обемно и реалистично е звученето .”

За да не отговарям на наивни въпроси от типа на “каква е връзката между чувствителност – Xmax-ход на мембраната” вижте тази тема
viewtopic.php?f=8&t=662

Действително при нискочувствителни драйвери работещи в BVR ще трябва да се съобразяваме с тяхния Xmax .Ако е малък-зле ,ако е голям- по-зле .От гледна точка на температурните процеси в звуковата бобина.Преди време бях сложил за проби един 85 дб чувствителен говорител ,с малък Xmax , в пробна ТЛ .Отчитайки малкия му Xmax му подадох музикален сигнал с отрязани най-ниски честоти ,същевременно му подадох достатъчно мощност за средно висок SPL .Оставих го да свири и си вършех някаква работа през това време.В един момент като се заслушах ,ми направи впечатление че нещо в звука е променено – малко по-нисък беше SPL-а освен това звука беше влошен.Подадох още малко мощност .За кратко време SPL-а се покачи ,после падна и звука се влоши още повече.Говорителя беше без капачка ,смятах да пробвам фазов палец .Пипнах звуковата бобина ,ей така както си работеше говорителя – пареше .Което обяснява всички наблюдавани от мен явления .

Подържам мнението си че драйвер подходящ за BVR трябва да е с най-малко 90 дб ,с малък Xmax .За щастие тези параметри са свързани и тук няма проблем .По-сериозния проблем е подбора по ниски Fs/Vas тъй като тези параметри са в противоположност .За постигане на нисък Qts бих препоръчал при възможност да се използва коригиране с допълнителен магнит.
Това е накратко засега ,при възможност ще допълвам темата.
_________________
stoev
 
Мнения: 37
Регистриран на: 27 Яну 2010, 08:43

Re: Избор на говорител за BVR (къс рупор)

Мнениеот Петър » 31 Окт 2011, 12:23

stoev написа:Има едно повдигане в региона-най-ниски честоти-плато( в добрия случай) рязко пропадане в региона 200-400 херца( в зависимост от настройката на линията. Този пик-пад може да отиде дори до 15 децибела при неправилен избор...

Точно това забелязах и аз, докато слушах едни BVR-и. Имаш ли подробно теоретично обяснение относно това кой точно физичен процес и как точно предизвиква това честотно пропадане във виокия бас?
Иначе по въпроса за подходящите говорители - нисък еквивалентен обем при по-голям говорител е равнозначно на сравнително стегнато окачване. Но за да не скочи общия механичен фактор, трябва да се компенсира с нисък електрически (мощен мотор).
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Избор на говорител за BVR (къс рупор)

Мнениеот stoev » 31 Окт 2011, 19:28

Трябва да поровя в теорията за да формулирам наблюдаваното явление .Иначе от практиката знам че голям обем на СС плюс дълъг рупор (над 140 см ) с голямо гърло и уста водят до това пропадане в АЧХ .При скъсяване на рупора (и съответно намаляване площите на устата и гърлото) дълбочината на пропадането намалява .Има обаче една определена граница под която не трябва да се намалява дължината иначе BVR ще се превърне в BR ;) Опитно съм установил че дължината трябва да е в рамките на 90-110 см (според драйвера) .Можем да подходим и по друг начин - намаляване обема на СС при запазване голямата дължина на рупора .По този метод обаче пропадането в АЧХ ще се превърне в доста "насечена" АЧХ характерна за класически Хорни с малка дължина на рупора(под 2 метра) ............Според скромното ми мнение тънкоста е да се "съшие" правилно директното излъчване от драйвера и това от рупора .Интересно е че при BVR с малки драйвери е най-лесно ,не ги натискам да слизат много ниско ,липсва им най-ниския бас но пък от него нагоре имат много прилична АЧХ .
stoev
 
Мнения: 37
Регистриран на: 27 Яну 2010, 08:43

Re: Избор на говорител за BVR (къс рупор)

Мнениеот Петър » 01 Ное 2011, 21:01

stoev написа:тънкоста е да се "съшие" правилно директното излъчване от драйвера и това от рупора.

Mission impossible ако ме питаш. Звукът от устата на рупора винаги е с друга фаза, спрямо директноизлъчения от говорителя, плюс факта, че долния работен спектър на рупора е със съвсем друга фаза, спрямо горният му работен диапазон - тоест варира в себе си. Това прави напасването невъзможно от теоретична гледна точка и още по-невъзможно на практика. Това се потвърди и от ушите ми, докато слушах грамотно направена такава конструкция. За съжаление. Казвам за съжаление, защото късият рупор може да даде много нисък бас при относително малки габаритни размери на конструкцията, но кой се нуждае от бас, който звучи каот откъсъчен елемент от Музиката.....
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w
Аватар
Петър
 
Мнения: 217
Регистриран на: 16 Юни 2010, 14:17

Re: Избор на говорител за BVR (къс рупор)

Мнениеот stoev » 02 Ное 2011, 09:23

Петър написа:
stoev написа:тънкоста е да се "съшие" правилно директното излъчване от драйвера и това от рупора.

Mission impossible ако ме питаш. Звукът от устата на рупора винаги е с друга фаза, спрямо директноизлъчения от говорителя, .........


Няма как при толкова близко роднинство между класическите Хорни и BVR ,късите рупори да не наследят нещо от дългите такива ;) Не случайно писах че съм се ограничил до определена дължина на рупора при BVR.

Преди време бях пуснал тема "BVR-разумния компромис" ,то и без да си я чел заглавието казва всичко .За мнозина от тези които търсят ултимативен звук ,BVR (че и Хорните)няма да ги устройват като концепция .
Но пък за 80% от потребителите ,които търсят компромис между това да имат добро звучене ,на разумна цена ,без да се налага да се развеждат :biggrin: - BVR конструкциите ще представляват интерес.
stoev
 
Мнения: 37
Регистриран на: 27 Яну 2010, 08:43

Re: Избор на говорител за BVR (къс рупор)

Мнениеот ggaoiuaqw870 » 20 Сеп 2022, 12:20

РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Canada Online РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Yeezy РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Sneakers For Women РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Charms РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Yeezy РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Ultra Boost РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Superstar РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Off White РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Official Yeezy Website РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Yeezy Canada РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.New Adidas Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Rings UK РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Outlet РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Yeezy Official Website РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Factory РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Prestos РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Canada Online Shopping РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Yeezy РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Air Force 1 Low РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Store РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Yeezy Boost 350 РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Clearance РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Outlets РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Charms РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Running Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas NMD РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Store РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Charms РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Store РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Originals Superstar РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Outlet РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Superstar Mens РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Clearance Store РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Outlet РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Charms РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Sneakers РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas UK РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Jewelry РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas NMD РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Yeezy РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Canada РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike UK РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas UK РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Trainers РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Roshe РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Jewelry РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Yeezy 500 РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Air Force 1 РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Yeezy РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Ultra Boost РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora UK РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Outlet Store РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Outlet РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Pandora Charms РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Adidas Ultra Boost РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Yeezy Boost 350 V2 РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Nike Shoes РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.Yeezy Boost 350 V2 РЕГИСТРАЦИЯ или ВХОД за пълен достъп.
ggaoiuaqw870
 
Мнения: 4
Регистриран на: 27 Авг 2022, 04:36


Назад към Екзотични акустични оформления

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

Кой е на линия

Общо на линия e 1 потребител :: 0 регистрирани0 скрити и 1 гости (Информацията се обновява на всеки 5 минути)
На 01 Юли 2020, 12:07 е имало общо 153 посетители наведнъж.

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

::